torstai 27. helmikuuta 2014

Ketunpesä on kaikkien olohuone

Ketunpesän ovella on pieni ruuhka. Ikäihmisten olohuoneessa on juuri päättynyt bingo, ja osallistujat poistuvat tyytyväisinä palkintohedelmiensä kanssa.
- Sinun olisi pitänyt tulla aikaisemmin, meillä oli tosi hyvä pelipäivä tänään, sanoo Hilkka. Hän on käynyt syömässä Kettumäen palvelukeskuksessa ja jäänyt pelaamaan muistipeliä päiväkeskukseen. Muilla rouvilla on lyhyempi kotimatka - he asuvat samassa talossa palveluasunnoissa.



Sosiaali- ja palveluohjaaja Anne Parjanen katselee, että osallistujat pääsevät hallitusti kotiin päin. Pelipäivää on valmisteltu ennakkoon, muistipelin palkinnoiksi kaupasta haetaan aina hedelmiä - niitä vanhukset syövät turhan vähän muuten. Osallistumismaksu on 30 senttiä, ja peliä pelataan niin kauan, että kaikki saavat palkinnon. Pelaamisen jälkeen nautitaan pullakahvit.


 Ovet auki kaikille

Ketunpesän tilaisuudet on tarkoitettu kaikille paikkakuntalaisille. Yleensä toimintatuokiot ovat iltapäivin ja voimistelut aamuisin. Palvelu on muuten ilmaista, mutta bingo ja taidepiiri maksavat 30 senttiä, pulla+kahvi euron. Talo tarjoaa järjestettyä ohjelmaa, mutta sosaali- ja palveluohjaajan työhuoneenkin ovi on auki kävijöille.
- Jos on terveysongelmia - haluaa vaikka mittauttaa verenpaineen tai verensokerin - niin tervetuloa! Tarvittaessa annamme muutakin apua, esim. hoitotuen tai asumistuen hakemiseen tai vuokra-asunnon etsimiseen, Anne Parjanen rohkaisee.

Anne Parjanen

Edellisestä voisi päätellä, että kysymyksessä on kaupungin palvelu. Mutta Kettumäen palvelutalo ei ole kunnan vaan Kuusankosken Vanhainhuoltoyhdistyksen. Kaupunki kuitenkin tukee päiväkeskuksen toimintaa.

Palvelutalon aulassa liikkuu monenlaista kävijää. Joku menee vesijumppaan, toinen salille, hoitajat auttavat asukkaita yhteisiin tiloihin, moni tulee ulkoa syömään eläkeikäisille tarkoitettua ateriaa ruokasaliin. Talossa asuvista on pelkästään virkistävää, kun päiväkeskus tuo heidän taloonsa ulkopuolisia kävijöitä, Anne Parjanen kertoo.
- Aina otetaan ilolla vastaan uudet kävijät. Siinä innostutaan selvittämään, kuka tämä on, onko sukua, onko ollut tehtaalla töissä, onko kuusaalainen vai mistä on ja missä asuu. Tämän talon ihmisten elämänpiiri on pienentynyt, joten uuden ihmisen tulo on aina hirmuisen kiinnostavaa. Hauskaa, että vesivoimistelussa ja aterioimassa käyvät piipahtavat myös päiväkeskuksessa.

Viikonpäiville omat ohjelmansa

Kettumäen päiväkeskuksen aiheet on valittu ikäihmisiä kiinnostaviksi, ja siksi asukkaiden joukossa istuu usein juuri eläkeikäisiä muualla asuvia. Heitä ei näytä haittaavan, että muisti pelaa toisilla hitaammin ja toisilla vilkkaammin - keskusteluun kukin osallistuu omalla tavallaan, ja hatarakin muisti tuottaa jutteluun paljon kiehtovaa tietoa menneiltä vuosikymmeniltä.

Kettumäen päiväkeskus tarjoaa viikon mittaan virkistystä moneen lähtöön. Joskus saadaan muusikkovieraita, mm. Raine Narva viihdyttää ikäihmisiä soittamalla suosikkisävelmiä. Yleisö on saanut valita sadasta kappaleesta 15 suosikkiaan, ja joukkoon on valikoitunut sekä vanhaa että uutta tuotantoa, Joel Hallikaistakin.
- Oli aika iso prosessi, kun kävimme läpi kaikki sata tarjokasta, ja jokaiselta kysyttiin mistä kukin tykkää. Maaliskuussa Raine tulee taas, ja silloin puhutaan Reino Helismaasta. Huhtikuussa laulamme hänen kanssaan sota-ajan lauluja. Narvan pariskunta näyttää myös aiheeseen liittyviä kuvia ja tietoa isolla näytöllä. Raine Narva on ollut alusta lähtien todella suosittu vieras, Anne Parjanen kertoo.

Musiikkivieraat saavatkin ikäihmisen nuortumaan ihan silmissä. Kuusankoskelaisen Taisto Tammen moni muistaa nuoruudestaan, ja hänen autonkuljettajansa käynti oli Ketunpesän väestä tapaus. Ketunpesässä on huomattu sama mikä uusissa tutkimuksissakin: musiikki herättää eloon jo muuten ympäristöltään sulkeutuneen mielen.

Seurakunta vierailee Ketunpesässä säännöllisesti kerran kuukaudessa. Ohjelma on silloin tietenkin hengellistä. Yksi vierailijoista jututtaa Ketunpesän yleisöä kerran kuussa eri aiheista, ja yhdessä muistellaan menneitä yhdessä.

Maanantaisin on askartelu- ja käsityöpäivä, ja silloin on alan osaaja opastamassa vaikkapa koriste- ja käyttöesineiden teossa. Tiistaisin on terveystunti, ja paikalla on asiantuntija keskustelemassa ikäihmisten ajankohtaisista terveys- ja sairausaiheista. Ja keskiviikkoisin on tämä pelipäivä.
- Se on nimeltään bingo, mutta oikeastaan peli on käden, silmän, korvan ja ajatuksen yhteistyön virkistämistä. Alussa osanottaja saattaa olla ihan tukossa, mutta lämmettyään hän osallistuu peliin jo notkeasti, kun asiaa autetaan rauhallisesti ja hyvällä mielellä, Anne Parjanen kertoo.

Hilja Alanne vie pelivoitot kotiin.
 Torstai-iltapäivisin vietetään hartaushetki - ei erityisen virallinen mutta hengellinen.
- Pappi käy kerran kuussa, ja minä saan diakonitutkintoni pohjalta pitää Kirkkokäsikirjan mukaisia hetkiä. Meidän ohjaaja pitää niitä myös - voihan puhua hengelliseltä pohjalta arkisemminkin, vaikkapa kiitollisuudesta. Mutta virsiä lauletaan, koska monet ikäihmiset tykkäävät virsistä, Parjanen kertoo.


Perjantaisin Ketunpesässä vietetään "iloista iltapäivää", usein jonkun vierailijan tuoman ohjelman mukaisesti.
- Meille kutsutaan tänä keväänä taas useita vieraita. Aion pyytää muistikoordinaattorin juttelemaan ja antamaan vinkkejä. Kutsun Kuulonhuoltoliitosta asiantuntijan auttamaan kuulolaitteen käytössä - on tosi tärkeää kuulla, mitä muu porukka ympärillä puhuu, ettei synny väärinkäsityksiä. Kevään aikana ajattelin myös ottaa hammashoidon aiheeksi.

Päiväkeskuksen ohjelmista saa tietoa myös vaikkapa Kouvolan Sanomien Menot tänään/Kokoontumispaikat -palstalta ja palvelukeskuksen nettisivuilta http://www.vhy.fi/










  Maaliskuussa Kyyti-kirjastojen lukuhaaste tarjoaa kirjoja, joissa on kirjeitä. https://kyyti.finna.fi/themes/custom/files/lukuhaasteen_min...